onsdag den 19. november 2014

The Girl You Left Behind

"The Girl You Left Behind", skrevet af Jojo Moyes, udgivet 2012, 5/5 Stjerner.

ADVARSEL: SPOILERER KAN OG VIL HØJEST SANDSYNLIGT FOREKOMME I DETTE INDLÆG!!!

Jojo Moyes tager os endnu engang med på en fantastisk rejse. En rejse fuld af kærlighed, bedrag, krig og overlevelse. Bogens første del foregår i St Péronne, Frankrig i 1916. Her møder vi Sophie, som er gift med kunstmaleren Edouard Lefevre, og hendes søster Héléne, som bestyrer byens bar, Le Coq Rouge. Sophie og Héléne er adskilt fra deres mænd, og venter anspændt på deres hjemkomst. Første verdenskrig hærger, ikke kun i landet, men også i deres lille by, som er blevet besat af tyskerne. Indbyggerne bliver frataget alle bekvemmeligheder og værdigenstande. Maden er mere end sparsom, sygdom hærger og alle frygter for deres liv, hvor ulideligt livet end måtte være,
Sophie prøver ihærdigt at hjælpe byens folk, smugler mad rundt til de svageste, og indgyder håb i alle hun møder. Dog er alle ikke lige så optimistiske som hende, og snart går det op for Sophie at håbet, omend det er det sidste hun har at klamre sig til, er ved at svinde ud.
En tysk deling og dennes anfører Herr Kommandant beslutter sig for at indtage Le Coq Rouge, som spise sted for de tyske soldater. Sophie må magtesløst acceptere denne besættelse, og forberede tyskernes måltider. Herr Kommandant får en interesse for Sophie, men også den Sophie han ser i maleriet på væggen. Et maleri af Sophie malet af hendes mand Edouard inden han drog i krig. Sophie er nervøs for hans opmærksomhed, både den han tillægger hende, men endnu mere den han lader hvile over maleriet. Som tiden går svækkedes Sophies tro på Edouards hjemkomst, og da hun modtager nyheden om at han er havnet i en tysk arbejdslejr, ved hun at tiden er knap. Sophie sætter alt ind for at redde sin mand, hendes familie, hende selv og endda det sidste hun har tilbage af Edouard - maleriet. Hun prøver at overtale Herr Kommandant til at frigive Edouard, og tilbyder ham hendes portræt som betaling. Herr Kommandant har desværre en anden pris i tankerne, en pris som ender med at koste Sophie alt.


"Once it is done, it cannot be undone"     


Samtidig med at vi følger Sophie, følger vi også Liv. En kvinde i 30'erne i London. Hun bor i et stort, dyrt og tomt hus. Tomt, da hendes mand David døde fra hende. Liv går i sin egen verden, og undgår for alt i verden at leve, tænke og føle. Tynget af sorg over tabet af sin elskede David isolerer hun sig, og den længste samtale hun fører, er med maleriet på væggen. Et portræt af en kvinde, givet til hende af David kort før hans død. En dag møder hun Mo - en goth-udseende pige, som kommer ind på livet af hende. Skæbnen tildeler hende en mulighed for en ny kærlighed, da hendes veje krydses af Paul. Tingene begynder at lysne lidt for Liv, som for første gang i flere år har mennesker tæt på hende. Deres forelskelse er kortvarig idet Paul oplyser Liv om maleriets grufulde historie, og at der er mennesker der kræver at maleriet hjemvender til dets rette ejere. Liv begynder at jagte sandheden om maleriet.

Jeg har oprigtigt nydt at fordybe mig i denne tragiske kærlighedsroman. Historien om Sophie er ganske enkelt fantastisk forfærdelig, og man kan umuligt give slip. Jeg bliver trukket ind i deres desperation, deres modløshed og frygt. En altædende følelse af tab synger ud fra bogens smukke ord, og efterlader mig i et trist sind. Det var helt vildt spændende at følge de to forskellige, og så alligevel fuldstændigt ens, historier om de to kvinder Liv og Sophie. Begge kvinder oplevede tab, ensomhed, desperation og andre forfærdelige ting. Dette binder dem på en måde sammen, dét og så maleriet. En fortælling om desperation når den er på sit mørkeste, og en dræbende ensomhed, helt fra 1. verdenskrig, og til den moderne verden vi har idag. Jeg prøver virkelig at tøjle min begejstring, så jeg ikke spolere hele historien for Jer der læser med... umiddelbart går det ikke så godt! Men læs den, læs den hvis i elsker kærlighed der aldrig dør, elsker historie og Jojo Moyes!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar