lørdag den 25. oktober 2014

En rejse til Nigeria, England og USA


"Americanah", skrevet af Chimamanda Ngozi Adichie, udgivet 2013, 3/5 Stjerner

Americanah præsenterer os for Ifemelu og Obinze, to teenagere fra Lagos, som forelsker sig. Historien tager udgangspunkt i det militært styrede Nigeria, hvor landets unge drømmer sig væk til et bedre liv. Nogle flygter ud af landet, og mod USA eller England.
Ifemelu rejser til USA, hvor hun kæmper for at få fodfæste. Hun er fremmed i et fremmed land, og hendes vante værdier og skikke bliver sat på prøve. Ifemelu oplever både medgang og modgang, sejre og nederlag - nogle venner går tabt, andre findes.
I USA bliver Ifemelu for første gang konfronteret med spørgsmålet om race - i sådan en grad at det opsluger hendes tanker. Hun opretter en blog, for at skrive om sine oplevelser.

Obinze starter en farlig og illegal tilværelse i London. Han bruger en masse tid og penge på at få skaffet de nødvendige papirer, så han kan blive i landet. Obinze bliver desværre fanget og sendt tilbage til Nigeria.

Tretten år senere møder vi en velhavende Obinze, som har sine fødder solidt plantet i det nye demokratiske Nigeria. Ifemelu har stor succes med sin blog, men føler sig draget mod Nigeria. Hun beslutter derfor at tiden er kommet, hvor hun vil vende tilbage til sit land, til sin familie, og Obinze.
Spørgsmålet er dog, om hvorvidt Obinze har ventet på Ifemelu - er deres følelser forblevet intakte?


Americanah er en rigtig stor bog, i dens emner og fortælling. Race er altid et farligt emne at træde ind på, men jeg synes at forfatteren har gjort det fantastisk.
Hun har formået at gøre det på en til tider humoristisk måde, men også alvorlig og sensitiv.
Det er rigtig spændende at opleve udfra en afroamerikansk kvindes perspektiv - det giver nogle andre og mere forståelige vinkler.
I bogen er der udpluk af forskellige blogindlæg skrevet af Ifemelu. De var virkelig gode, sjove og tankevækkende. Især et blogindlæg vedrørende afroamerikanske kvinders hår!
Når alt dette er sagt, så synes jeg ikke at bogen bevægede noget særligt i mig. Jeg blev faktisk lidt træt af al den snak om race og forskelle. Om det er fordi jeg har hørt eller læst for meget om det, kan jeg ikke sige. Jeg følte at bogen var lidt langtrukket i nogle sektioner, og andre ville jeg ønske varede længere. Det er vel smag og behag - og interesseområder det drejer sig om.

Bogen er bestemt værd at læse, og vigtig læsning! Derfor vil jeg helt klart anbefale den til læsere derude...

2 kommentarer:

  1. Uh den glæder jeg mig meget til at komme i gang med. Har været lidt skræmt netop på grund af race emnet og dens tyngde, men lyder til at være værd at komme i gang med den :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er bestemt værd at læse! Man skal bare være forberedt på at race er det centrale emne, og selve historien er rigtig god, men fylder mindre. Sådan virkede det i hvert fald for mig;)

      Slet