søndag den 5. oktober 2014

Universets Engle

Universets Engle, af Einar Már Gudmundsson

Paul er skizofren, og i denne bog beskriver han sit liv. Dog ikke på nogen hel "normal" måde. I bogen hører vi om hans fødsel, hans død og alt derimellem, fortalt af ham selv.
Der foregår endeløse begivenheder i Pauls liv, og desværre er langt de fleste forfærdeligt triste.
Historien er skrevet lidt som "a trip down memory lane", hvor læseren følger Paul i hans sorger, kærligheder, og til sidst hans psykotiske tilstand.
Paul ender på sindssygehospitalet, og driver hurtigt væk fra normale mennesker - fremmede, men også hans familie.

Det har været enormt svært at anmelde denne bog. Der er så mange lag i den. Trods dens lille størrelse, mangler den bestemt ikke store ord. Bogen består i det hele taget af tankevækkende formuleringer og udsagn, som læseren med garanti vil hæfte sig ved.
Historien var til tider forvirrende, med de mange navne på personer og byer, men alligevel gør det den ikke til en dårlig læseoplevelse.
Noget af det bedste ved denne skønne bog er, at den beskriver scener med "de tossede" fra sindssygehospitalet, på en sådan måde, at man først griner og bliver varm om hjertet, og dernæst falder der en lind strøm af tårer.

Jeg tror ganske enkelt, at denne bog er så speciel, at man kan se igennem med hvad der måtte være af bittesmå "mangler".

"Universets Engle", skrevet af Einar Már Gudmundsson, udgivet 2014, 4/5 Stjerner


"Nu hvor enden nærmer sig, hvor murene styrter sammen, og tæppet falder, siger jeg det rent ud: Jeg har levet under fuldmånen, rejst over himlens hvælv og gennem havenes dyb. Jeg har elsket, jeg har leet, jeg har grædt, og nu hvor tårerne flyder, og det hele er så morsomt, siger jeg: Jeg gjorde det på min måde..."

4 kommentarer:

 1. Din beskrivelse af bogen får mig til at glæde mig endnu mere til at læse den! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal virkelig også glæde dig! Den er et dejligt friskt pust i dens fortællerform!:)
   Håber du kan lide den ligeså meget som jeg:)

   Slet
 2. Hvor lyder det godt! Jeg var også så heldig at få denne bog med hjem fra bloggertræffet, så nu glæder jeg mig rigtig meget til at læse den :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så skal du være glad for. at den lå i din pose:) Synes virkelig den er god!

   Slet