fredag den 20. marts 2015

Mælkebøttebarn i blomst

"Mælkebøttebarn i blomst" skrevet af Tina M. L. Campbell, 4/5 Stjerner. (anmeldereksemplar)

Det handler om drømme, det handler om håb. Om vilje, om stædighed og styrke. Det handler om Tina...


I bogen "Mælkebøttebarn i blomst," følger vi Tina, og hendes hjerteskærende, og gribende fortælling om barndommen. Livet med en alkoholiseret far, og en handicappet mor er barskt og fuld af daglige kampe, som efterlader dybe og permanente ar. Moderen magter ikke, at tage kampen op mod faderen, og tilværelsen eskalerer i familien. Faderen er i den grad et manipulerende og egoistisk væsen, som bl.a. vælger, at slæbe sin datter med på værtshus - uden omtanke eller betænkeligheder! Når faderen træder ind i det lille hjem, følger den trykkede og angstfulde stemning med. Tit og ofte, må Tina overhøre sin far kaste med ukvemsord, eder og forbandelser, når tingene ikke går efter hans hovede. Trods faderens uhyrlige opførsel, føler Tina sig knyttet til ham. Hendes loyalitetsfølelse over for sin far, gør hende til et nemt offer for hans udnyttelse. Uden noget andet menneske at søge trøst og støtte hos, fortsætter Tina sin færden i et miljø uegnet for børn. 

Da moderen endelig forlader faderen, og tager Tina med, fortsætter uroligheden i Tina. Hun føler sig ikke elsket af sin mor, og føler sig ikke som en del af en familie. Da hun møder sin far igen, har han en ny familie, og Tina må indse, at heller ikke her hører hun hjemme. Til gengæld finder Tina sin plads i livet, et sted hun hører til, og en familie hun kan kalde sin egen.

I bogen følger vi alle aspekter af tilværelsen hos et omsorgssvigtet barn. Familiens dysfunktionelle forhold, kommunens mangelfulde tilstedeværelse, besøgende hos krisecenteret, og den indre kamp der foregår hos et barn,- og sidenhen ung kvinde. 

Jeg åbnede denne bog med en knude i maven og presserende tårer, for jeg vidste, at den ville knuse mit hjerte. Dog fandt jeg, at samtidig med, at historien giver ondt i hjertet, giver den også et lille smil på læben. Man kan, som læser, ikke lade være med at smile, når Tina gang på gang rejser sig, og kæmper videre. Hendes tro på sig selv, på kærligheden, og et bedre liv er inspirerende for os alle. Tina er ukuelig og viljestærk, hvilket gør, at hun overkommer det ene svigt efter det andet. Hun bryder mønstret, bryder op af asfalten og sejre mod alle odds.

"Mælkebøttebarn i blomst" er andet og mere end blot en fortælling, det er en sandhed, som kun de færreste har mod nok til, at råbe op om. Det er en fortælling, som giver de mange mælkebøttebørn et talerør og en stemme. En barndom fuld af svigt og ensomhed, som kryber ind under huden på enhver læser. Den er så inderligt livsbekræftende! 

2 kommentarer:

  1. Åh, den lyder bare som en hård bog at komme i gennem, men også som en af dem der er så vigtige at få læst.

    SvarSlet
    Svar
    1. Den giver ondt i maven!! Men ja, det er vigtig læsning! ❤️

      Slet