fredag den 29. august 2014

"Stolthed og fordom" af Jane Austen


"Stolthed og fordom" af Jane Austen, udgivet 2014. 5/5 stjerner.

Elizabeth Bennet og hendes familie befinder sig i Englands middelklasse, hvor hendes mors eneste ønske er, at se sine døtre gift. Elizabeth møder den rige ungkarl Mr. Darcy, og nærer med det samme mishag ved ham, og ikke mindst hans opførsel. I hendes øjne er han en arrogant og indbildsk mand.
Samtidig bliver hun klar over at han har taget del i splittelsen af hendes søster, Jane, og hendes udkårne, Mr. Bingley's, forestående ægteskab.

Hvad Elizabeth ikke ved, er at Mr. Darcy er betaget af hende, og at denne betagelse udvikler sig til en stormende forelskelse.
Misforståelser og hemmeligheder mellem dem, holder dem adskilt i mange måneder, men i takt med at Elizabeth opdager sandheden om Mr. Darcy's sande natur, ændrer hendes følelser sig for den mand hun afskyr mest af alle.


"Stolthed og fordom" er i den grad et mesterligt værk, og gennemført i en sådan grad, at man bliver suget tilbage i det gamle England. Det er ikke et under at den bliver nævnt som en af verdenshistoriens helt store kærlighedsromaner. 
Bogen har så fængslende et sprog, at det gør det umuligt at slippe den. 
Der foregår så mange intriger, dramaer og begivenheder, at man vender den ene side efter den anden. Selv når læsningen får en pause, går man og tænker på, hvad der mon vil ske på næste side.
Skildringen mellem de forskellige samfundsklasser kommer til udtryk gennem hele historien, hvilket jeg synes er vældig interessant!
Også kærligheden dengang kunne opdeles i samfundsklasser, og kærligheden var bestemt ikke altid en forudsætning for ægteskab. 

"Stolthed og fordom" indeholder så meget humor, ironi, satirisk sladder og snobbethed, at man fanger sig selv, gang på gang, i at sidde og grine højt af de morsomheder der foregår.

Jeg sad med længsel og ventede på at Elizabeth skulle få øjnene op for Mr. Darcy, og på at Mr. Bingley skulle vende tilbage til Jane, og erklære sin kærlighed. Et ønske om at kærligheden skulle sejre, og sandheden komme for dagens lys, resulterede i læsning til sent ud på aftenen, på kanten af sofaen.

Jeg har i den grad fået øjnene op for Jane Austen's værker, og hendes fantastiske forfatterskab. Jeg glæder mig til at gribe fat i endnu en af hendes enestående historier, og lade mig selv forsvinde tilbage til i hendes verden!

Jane Austen er en litterær heltinde, og har indtaget min læseverden med storm!  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar